Historia

Karatella on kamppailulajina pitkä historia, jonka juuret ulottuvat Kiinaan ja Okinawan saarille. Karate kehittyi nykymuotoonsa Okinawalla 1800-luvun loppupuolella, josta se Okinawalaisten mestareiden toimesta vietiin Japanin pääsaarille 1900-luvun alkupuolella. Goju Ryu -karaten isänä pidetään Kanryo Higaonnaa (1853-1915). Hän sai merkittävimmät vaikutteensa kamppailutyyliinsä Kiinasta Fuzhousta, jossa hän opiskeli vuosikausia kiinalaisten mestarien opastuksella, näistä tärkeimpänä Ryu Ryu Ko. Palattuaan 14 vuotta kestäneiltä Kiinan matkoiltaan Okinawalle hän alkoi opettaa Nahan Nishiharassa kamppailutaitoja. Hänen opettamansa tyyli sai nimekseen Naha-te. Hänen tärkein oppilaansa oli Chojun Miyagi (1888-1953). Miyagia pidetään goju ryun perustajana. 

Goju Ryu kehittyi yhdeksi karaten suurimmista ja tunnetuimista tyylisuunnista maailmanlaajuisesti ja on sitä myös tänä päivänä. Nimi Goju Ryu tarkoittaa kova-pehmeä –koulukuntaa. Go, eli kova, tarkoittaa myös suoraa tekniikkaa, uloshengitystä sekä ulkoista voimaa. Ju, eli pehmeä, sisältää käsitteenä myös pyöreät tekniikat, sisäänhengityksen ja sisäisen voiman. Näihin perusperiaatteisiin nojaa Goju Ryu -karaten harjoittelu. 

Okinawan Goju Ryu harjoittelussa korostuu muihin karaten tyylisuuntiin verrattuna enemmän lähikamppailu. Tärkeä osa harjoittelua on pyrkiä kehittämään voimaa, jolla pystytään suorittamaan tehokkaita tekniikoita lähietäisyydeltä. Voiman tuotto pohjautuu fyysiseen tekniikkaan, henkiseen asenteeseen sekä nämä yhteen sitovaan hengitykseen. Karaten harjoittelu muodostuu kolmesta pääosa-alueesta, jotka ovat kata (liikesarjat), kihon (perustekniikkaharjoittelu) ja kumite (pariharjoittelu eri muodoissaan). Nämä kaikki linkittyvät kiinteästi toisiinsa ja minkä tahansa näistä laiminlyönti estää todellisen karaten kehittymisen. 

Tetsuhiro Hokama

Sensei Tetsuhiro Hokama,10. dan Hanshi (Hanshi on korkein mahdollinen japanilainen arvonimi kamppailulajeissa) syntyi vuonna 1944. Hän aloitti kamppailulajiharjoittelun isoisänsä Seiken Tokuyaman opastuksella vuonna 1952. Vuonna 1961 hän aloitti harjoittelun legendaarisen Higa Seikon johdolla. Higa Seiko (1898-1966) oli sekä Kanryo Higaonnan oppilas että Goju Ryun perustajan Chojun Miyagin yksi läheisimmistä oppilaista. Higa Seikon dojolla Tetsuhiro Hokama tutustui myös Shimpo Matayoshiin (1922-1997), joka opetti Hokama Hanshille Kobudoa ja Hakutsuru Ken (White Crane fist) -kamppailutaitoa. Higa Seikon kuoltua Hokama Tetsuhiro jatkoi harjoitteluaan yhden Higa Seikon lähimmän oppilaan Fukuchi Seikon (1919-1975) kanssa. Nämä mestarit opettivat Hokama Hanshille karaten salaisia, piilotettuja tekniikoita. 

Hokama Hanshia pidetään suuressa arvossa ympäri maailmaa, eikä vähiten siksi, että hän on perinteisen, vanhan karaten mestari (master of the ”Old Ways”), jonka taidot, tiedot, sovellukset ja opetukset hämmästyttävät edelleen lukuisia kokeneita kamppailulajien harrastajia. 

Käy tutustumassa Tetsuhiro Hokamaan! 
http://www.tetsuhirohokama.net/ 

Seuramme synty

Seuramme syntyhetki ajoittuu vuoteen 2014, jolloin Mikki Korhonen ja Kimmo Viitaharju pääsivät Okinawalle kesäksi Hokama Hanshin oppiin. Erityisen suuren vaikutuksen teki Hokama Hanshin opettamien tekniikoiden ja sovellusten käytännönläheisyys ja tehokkuus sekä avarakatseisuus ja avoimuus. Vierailun päätteeksi sovittiin, että Suomeen perustetaan Kenshi Kai Finland dojo. Sittemmin lisää oppia on haettu sekä Okinawalta että eri maissa toimivilta sisardojoilta ja seminaareista. Hokama sensei oppilaineen on myös vieraillut dojollamme Suomessa.

Seuramme harjoittelussa korostuu käytännönläheisyys ja perinteiden kunnioittaminen, modernia ajattelua unohtamatta. Okinawan Goju Ryu on pääasiallinen viitekehys, mutta myös muista karaten tyyleistä ja kamppailulajeista saatua oppia ja uutta tietoa hyödynnetään harjoittelussa. Aseettoman harjoittelun lisäksi harjoittelemme Kobudoa (asetekniikoita; bo, tonfa, sai, nunchaku, kama, eku).

Muodolla ja perinteillä on tärkeä merkityksensä ja haluamme olla mukana siirtämässä kamppailulajien ”vanhaa tietoa” uusille harrastajille ja sukupolville. Kuitenkin voidaan sanoa, että harjoittelussamme funktio menee muodon edelle. Tekniikka, jolle ei löydy käytännön sovellusta tai muuta selkeää funktiota ei saa harjoittelussamme sijaa. Tavoitteenamme on kehittyä koviksi, monipuolisiksi kamppailijoiksi, jotka pystyvät hallitsemaan kehoaan ja mieltään vaihtuvissa tilanteissa.

Harjoittelijana etenemistä symboloidaan vyöarvoilla. Jokainen myönnetty vyöarvo vahvistetaan Hokama Hanshin toimesta. Seuramme korkeimmat vyöarvot suoritetaan suoraan Hokama Hanshille.